Weer veel valse mails in omloop

Computercriminelen zijn het jaar actief van start gegaan. De laatste weken worden er weer veel valse e-mails verstuurd. Klik niet op links in mails die lijken te komen van bijvoorbeeld de Belastingdienst of banken.

De Fraudehepdesk.nl waarschuwde vorige week al voor valse e-mails. Die mails lijken te komen van de fiscus. De ontvanger wordt gevraagd op een link te klikken in het bericht. Wie dat doet, komt terecht op een site die lijkt op de echte, maar die dat niet is. Daar worden allerlei persoonlijke gegevens gevraagd, zoals hetDigiD. De site is niet van de Belastingdienst, maar van criminelen. Hij is inmiddels uit de lucht gehaald.

Niet klikken!

Verder lijken veel mails afkomstig van instanties zoals banken. Allemaal komen ze op hetzelfde neer: u moet op een link klikken en persoonlijke gegevens invullen. Doe dit niet! Negeer deze mails en gooi ze meteen weg. Deze methode van 'hengelen naar uw gegevens' wordt ook wel phishing genoemd. Banken en de Belastingdienst vragen u nooit op deze manier om gegevens.

 

Klanten van Vodafone zijn het doelwit van een frauduleuze e-mail. De telecomprovider adviseert de berichten ongelezen te verwijderen.

U herkent het nepbericht aan de volgende zaken:

  • De e-mail heeft als afzender Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.'.
  • Het onderwerp van het bericht is Engelstalig en luidt: 'A new picture or video message'.
  • Het bericht bevat een zip-bestand als bijlage.

Advies

Ga niet in op dit soort berichten. Meld de ontvangst bij de Fraudehelpdesk en verwijder ze vervolgens uit uw inbox.

 

Zie ook www.fraudehelpdesk.nl